Gijs Jansen, auteur van boeken over positieve psychologie, leerde mij anders naar mijn gedachten kijken. Er afstand van te nemen. Daardoor kan ik nu meer kritisch naar mijn denken kijken. Ik kan makkelijker kiezen om er niet naar te luisteren. En dat geeft rust.

Gedachten zijn er

Als je niet lekker in je vel zit, er gebeuren onverwachte dingen of je hebt het gevoel weinig grip te hebben, dan kunnen je gedachten je behoorlijk in de weg zitten weet ik uit eigen ervaring. Je hoeft ze niet uit de weg te gaan. Ze zijn er toch. Daar kun je niets aan veranderen..

Afstand nemen

Wat je wel kunt veranderen, is de manier waarop je om gaat met wat je denkt. Gedachten zijn geen feiten. Ze zijn vaak niet op waarheid gebaseerd en heel vaak ook niet realistisch. Je kunt afstand nemen van je gedachten door er naar te kijken alsof het een krioelende hoop mieren is. Die gaan kris kras door elkaar heen. Je kijkt er naar en hoeft er niets mee te doen.

Iets anders wat je eens kunt proberen, is om alle gedachten die voorbij komen op gele post its of losse blaadjes te schrijven gedurende een paar minuten. Schrijf ze letterlijk op. Bekijk het na die paar minuten eens en zie hoeveel je op hebt geschreven. Pak er nu eens eentje uit en zeg die gedachte hardop. Doe dit opnieuw, maar zeg dan eerst “Ik heb de gedachte dat…” Merk je het verschil tussen de eerste keer dat je het zei en de tweede keer?

Op deze manier kun je je gedachten wat meer aanschouwen. En kun je merken dat je gedachten hebt en ze niet bent!