Ieder mens heeft soms behoefte aan een luisterend oor. Iemand die er voor je is. Om te luisteren naar dat wat jou bezighoudt. De leuke dingen, maar ook de minder leuke dingen zijn fijn om te delen. Je deelt het enthousiasme of de vreugde over iets wat je blij maakt. Je deelt verdriet over iets dat je verloren hebt of over iets wat niet fijn is. Als psychosociaal counselor heb ik tijdens mijn stage bij Stichting ES ervaren hoe belangrijk een luisterend oor is en wat het voor mensen kan betekenen dat er iemand is die naar hun verhaal luistert. Er voor hen te zijn op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Ik heb verhalen gehoord over eenzaamheid, depressie, pesten, moeizame relaties, obsessies, angsten en trauma’s. Verhalen van ouderen, jongeren en kinderen. Elk verhaal kreeg onverdeelde aandacht, hoe vaak ik het soms ook hoorde. De dankbaarheid van de ander die ik vaak kreeg op het eind van een gesprek was bijzonder en warm. En toen realiseerde ik me hoeveel een luisterend oor voor de ander kan betekenen!

Een gedicht

Ik las ooit een prachtig gedicht ‘Luisteren’ van Leo Buscaglia dat in de jaren 80 van de vorige eeuw gepubliceerd is. Het is afkomstig uit de bundel ‘Loving each other’ en is uitgegeven bij Ballantine Books. Dat gedicht wil ik hier graag delen, omdat het toepasselijk is voor wat ik doe als counselor.

“Als ik je vraag naar mij te luisteren en

jij begint mij adviezen te geven,

dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren

en jij begint mij te vertellen,

waarom ik iets niet zo moet voelen

als ik voel,

dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren,

en jij denkt dat jij iets moet doen

om mijn probleem op te lossen,

dan laat je mij in de steek,

hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen naar me

en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,

wacht dan even en ik beloof je

dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.”

Dit gedicht laat voor mij zien hoe belangrijk het is alleen maar te luisteren naar de ander. De ander in zijn waarde en kracht te laten. Dat ik begrip heb voor het verhaal van de ander. En dat is precies mijn missie met C Colours. Jouw verhaal centraal!

Mag ik jou uitnodigen je verhaal met mij te delen? Wellicht kan ik jou dan vragen stellen om er achter te komen welke behoefte jij hebt en hoe we daar aan kunnen werken om dat te bereiken.