COUNSELING

CColours_counseling

Psychosociale counseling is een laagdrempelige en kortdurende vorm van hulpverlening voor emotioneel gezonde mensen met problemen en vragen met psychosociale achtergronden. Hierbij kun je denken aan stress, piekeren, onzekerheid, tijdelijk de balans kwijt zijn, weinig zelfvertrouwen hebben, niet lekker in je vel zitten, steeds vastlopen, blijven hangen in negatieve patronen, niet goed meer kunnen functioneren, zoeken naar zingeving of jezelf niet meer zijn.

Inzichten door zelfreflectie

Door zelfreflectie ontstaan inzichten die kunnen leiden tot de gewenste verandering. Het uitgangspunt van counseling is dat jij zelf aan zet bent om aan je problemen te werken. Jij bent zelf degene die voor verandering kan zorgen. Als psychosociaal counselor begeleid ik jou bij dit proces. Een counselingstraject duurt gemiddeld 5 gesprekken. Het kan ook korter of langer. Jij bepaalt de snelheid waarmee je aan verandering wil werken.

Doorbreken van patronen

Counseling is gebaseerd op het in kaart brengen van de belemmerende patronen in doen, denken en voelen en te kijken wat er nodig is om deze te doorbreken. Als psychosociaal counselor maak ik gebruik van diverse wetenschappelijk bewezen technieken uit onder andere oplossingsgerichte therapie, positieve psychologie, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), RET (Rationeel Emotieve Therapie), TA (Transactionele Analyse), mindfulness en lichaamsgerichte therapie (o.a. meditatie en ademhaling).

null

Focus op jou!

Mijn focus ligt op de oplossingsgerichte therapie in combinatie met positieve psychologie. Het is wetenschappelijk bewezen dat toepassingen uit de positieve psychologie bij kunnen dragen aan meer geluk, plezier, zingeving, betrokkenheid, goede relaties en genieten van het leven. Technieken en interventies uit deze wetenschappelijk onderzochte stroming kijken vooral vooruit naar waar jij naar toe wil, zodat je je kunt focussen op wat voor jou belangrijk is. Jouw verhaal en behoeften staan hierbij centraal. Daarom vraagt elke begeleiding maatwerk. Iedereen is immers uniek. Jouw vraagstuk bepaalt wat er nodig is. En hoe je er uiteindelijk zelf voor zou kunnen zorgen dat je tevreden, gelukkig, opgewerkt, vitaal en ontspannen in het leven staat.

Professionele begeleiding
Tijdens mijn 6-jarige HBO+-opleiding psychosociaal counselor die ik heb gevolgd bij Psychodidact zijn modules over zelfreflectie, persoonlijke psychologie, algemene psychologie, klinische psychologie, sociale psychologie, anatomie, fysiologie en pathologie (medische basiskennis) aan bod gekomen. Daarnaast is er een praktijkjaar waarin gespreksmethodieken, gesprekstechnieken en cliëntbegeleiding centraal staan. In het derde jaar heb ik stage gelopen bij Stichting ES (linkje Stichting ES) waarbij ik een jaar lang wekelijks onder supervisie cliënten heb begeleid.

Ook een praktijkonderzoek naar de bekendheid van counselors is onderdeel van de opleiding. De opleiding is een Europees en SNRO-erkende HBO-registeropleiding tot psychosociaal therapeut. Daarnaast heb ik een workshop over psychologisch kapitaal gevolgd bij Matthijs Steeneveld. Met al deze kennis en ervaring ben ik een professionele counselor die mensen op een vakkundige wijze kan begeleiden. Momenteel ben ik ook nog een opleiding positieve psychologie aan het doen.

Nieuwsgierig of counseling iets voor jou is? Neem dan contact met mij op.

CColours_13

Ervaringen: